Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Техеран: Иран се опитва да установи стабилност в региона, но това ще стане единствено с наказването на агресора

Автор:
Говорителят на иранското външно министерство Насер Канани.
Снимка: АП/БТА

Високопоставен представител на правителството на "Хамас" в Ивицата Газа е убит при израелски въздушен удар. Според израелските власти той е бил замесен и във военни дейности.            

Ливанската шиитска групировка "Хизбула" обяви, че тази сутрин е атакувала Северен Израел с дронове.

Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) от своя страна съобщиха, че двама техни военнослужещи са били ранени и че е избухнал пожар, предаде Асошиейтед прес.

"Хизбула" посочи, че ударите са били насочени към военна база в Северен Израел в отговор на "атаките и убийствата", които ЦАХАЛ са извършили в няколко села в Южен Ливан. 

Няма признаци обаче нападението на подкрепяната от Иран групировка да е част от очаквания ответен удар за убийството на високопоставения ѝ командир Фуад Шукр. Той беше убит на 30 юли при израелски въздушен удар по Бейрут. 

Часове по-късно в Техеран беше убит и лидерът на политическото крило на "Хамас" Исмаил Хания.          

От своя страна Иран заяви, че не се стреми към засилване на напрежението в региона, но трябва "да накаже" Израел, за да предотврати по-нататъшната нестабилност след убийството на лидера на Хания в Техеран:

"Иран се опитва да установи стабилност в региона, но това ще стане единствено с наказването на агресора и възпирането на авантюризма на ционисткия режим" (Израел), каза говорителят на външното министерство в Техеран Насер Канани, цитиран от Ройтерс, на редовна пресконференция, като допълни, че Техеран неизбежно ще предприеме действия. 

По-рано американският държавен секретар Антъни Блинкен каза, че Иран и "Хизбула" могат да извършат удари в Израел в следващите 24 часa.

Междувременно САЩ разположиха допълнителна военна мощ в Близкия изток. 

А секретарят на Съвета са сигурност на Руската федерация Сергей Шойгу пристигна днес на планирана работна визита в Иран, предадоха световните агенции.

Той ще се срещне със секретаря на Висшия съвет за национална сигурност на Иран Али Акбар Ахмадиан и с Мохамад Багери, началник на генералния щаб на иранските въоръжени сили. Освен това Шойгу ще бъде приет от президента Масуд Пезешкиан.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна