Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рая Назарян потвърди позицията си, че няма да е кандидат за служебен премиер

Днес, 5 август, държавният глава Румен Радев се срещна с председателя на 50-ото Народно събрание Рая Назарян (на снимката)
Снимка: БГНЕС
Чуй новината! Чуй новината:

Председателят на Народното събрание Рая Назарян няма да бъде кандидат за служебен премиер. Това стана ясно след срещата ѝ на "Дондуков" 2 с президента Румен Радев.

Тя отбеляза категорично, че и пред държавния глава е препотвърдила казаното по-рано от нея, че отказва поста служебен министър-председател, за да има равен старт и равен шанс за всички участници в предстоящата предизборна кампания, която предстои, след като бъдат насрочени поредните предсрочни парламентарни избори.

"Искам да заявя, че с държавния глава на Република България проведохме съдържателен дълъг разговор по всички теми от дневния ред на обществото, включително бъдещето на Република България в краткосрочен и дългосрочен. Обсъдихме като важна и добра тенденция връщането на добрия диалог между партиите и се обединихме, че той трябва да продължи в предстоящата предизборна кампания, защото въпросът е важен именно за избирателната активност и най вече за връщането на доверието в политическите процеси", посочи Назарян и добави:

"В този контекст, разбира се, обсъдихме моето евентуално съгласие за приемане на поста служебен министър-председател на Република България. Аз препотвърдих пред президента моята позиция, която заявих пред вас преди няколко дни, а именно, че ярки политически фигури няма да допринесат нито за добрия тон и добрия диалог между партиите в една предизборна кампания, която трябва да се проведе, нито ще повишат доверието в политическия процес". 

Срещата беше проведена, след като по-рано днес "Има такъв народ" върнаха папката с третия мандат неизпълнена.

Разговорът е във връзка с чл. 99, ал. 5 от Конституцията и кръгът лица, които могат да бъдат назначени за служебен министър-председател.

"Ясно заявявам, че ГЕРБ ще се яви на тези избори с равен старт с всички останали политически формации и ще се бори за честна победа. Най-важното за един служебен премиер е именно да осигури провеждането на честни и прозрачни избори и ярките политически лица няма да доведат до доверие в този процес, а България има нужда от доверие и от добър диалог между политическите формации".

Това каза председателят на Народното събрание Рая Назарян след срещата. 

Преди дни след отправена реплика от Делян Пеевски, един от председателите на ДПС, Рая Назарян декларира, че няма амбиции да е служебен премиер. 
По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна