Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на София със сигнал до прокуратурата за данни за злоупотреба в Столичния инспекторат

Васил Терзиев
Снимка: БТА

Кметът на София Васил Терзиев подаде сигнал до прокуратурата заради данни за злоупотреба със служебно положение и корупционни практики сред служители в Столичния инспекторат. Повод за това дадоха разкритията на новото ръководство, което установи паралелна схема за изхвърляне на строителни отпадъци и земни маси на нерегламентирани сметища в общината.

Според новия ръководен екип на Столичния инспекторат, схемата за паралелното изхвърляне на строителни отпадъци и земни маси се е развивала в продължение на години и е била добре организирана. Тя ощетява бюджета на общината със стотици хиляди левове и е причинила сериозни екологични рискове.

"Когато Инспекторатът работи добре, това оказва влияние върху всички дейности в града. В структури като тази има условия за злоупотреба със служебно положение и висок корупционен риск. Корупцията и злонамерени практики нямат място в Столична община, независимо чии интереси нарушават", посочи кметът Терзиев.

Общината е издала на собствениците на засегнатите терени предписание да ги почистят. Почистването на общинските терени, замърсени от нерегламентираното изхвърляне на строителните отпадъци и земните маси, е в компетенциите на районните кметове, които трябва да организират почистването. Това обаче ще натовари допълнително общинския бюджет.

Кметът Терзиев обяви, че е доволен от резултатите на Инспектората под ръководството на Николай Неделков. Санкциите, наложени на нарушители, са увеличени няколко пъти.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна