Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Станимира Петрова намекна, че може да участва и в Лос Анджелис

Габриела Петрова също се прибра от Париж

Станимира Петрова
Снимка: БГНЕС

Още две български олимпийки се завърнаха на родна земя след участието си на Игрите в Париж. Боксьорката Станимира Петрова, която отпадна на четвъртфиналите, намекна, че за нея може и да има четвърта Олимпиада, но засега не желае да взима крайно решение, а иска да си почине. Но при всички положения засега тя няма да напуска бокса, но иска също така да стане и майка.
От френската столица се завърна и лекоатлетката Габриела Петрова, която не успя да стигне до финала в тройния скок.

“Бях на косъм. Равностоен мач. Сега смятам да си почивам. Това бе мечтата на живота ми. Явно трябва да се примиря, но напротив, няма да го направя” , заяви двукратната европейска шампионка Станимира Петрова при завръщането си в България след третото й участие на Олимпийски игри. Боксьорката премери сили с най-добрите в категория до 54 килограма в Париж, но отпадна на крачка от медалите.

"Нищо не се знае, има и Лос Анджелис 2028 г. Не съм взела решение. Определено продължавам, харесвам бокса, просто сега ми трябва по-дълга почивка. Не знам още дали ще участвам на световното първенство, което е скоро - в края на септември", обясни Станимира.

"Доста съм изхабена и изтощена, но най-вероятно и на Световното ще играя", добави Петрова.

Тя коментира и участието на боксьорките Имане Калиф (Алжир) и Лин Ю-Тин (Тайван). Двете са състезателки, които не са успявали да преминат успешно тестове за полова принадлежност в миналото, но са допуснати да се боксират в Париж. Тин отстрани националката ни в по-високата категория до 57 килограма Станислава Каменова.

“Моето мнение е, че ако те (Хелиф и Тин) не са равностойни спрямо останалите, не трябва да участват. Определено изглеждат по-различни, но трябва да се направят нови тестове и да се изкарат доказателства. Нека се види, ако наистина имат различни хромозоми и повече тестостерон, и ако това ги прави неравностойни, то те не трябва да участват. Оказа се, че е много по-сложно. Аз знам това, което пишат и в медиите. Играла съм в категория до 51 килограма срещу Тин. Бях изумена, че са я изкарали по-висока от мен в тази категория”, заяви Петрова.

"Не, не предстои край. Продължавам да играя и тренирам. Ще играя, докато се чувствам добре", завърши Станимира Петрова.

Лекоатлетката Габриела Петрова също се завърна у нас, след като не успя да стигне до финал в тройния скок. Петрова оспорва съдийското решение да й бъде отсъден фал при един от опитите, като добави, че впоследствие са й показали снимка с лошо качество на нарушението, а то е едва 0.5 сантиметра. Тя смята, че при зачитане на опита той е щял да бъде достатъчен, за да се класира на финала.

Габриела Петрова също взе отношение относно скандала в женския бокс.



По публикацията работи: Светослав Табаков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна