Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Скоуп рейтингс" очаква България да влезе в еврозоната до 2026 г.

Автор:
Снимка: scoperatings.com

Рейтингова агенция "Скоуп рейтингс" (Scope Ratings) обяви, че запазва кредитния рейтинг на България на ниво "BBB+" с положителна перспектива в местна и чуждестранна валута. Това се посочва в сайта на агенцията, предаде БТА.

Базираната в Берлин "Скоуп рейтингс" е агенция, призната от ЕС и от Европейската централна банка (ЕЦБ) за външна кредитна оценка. Тя даде за първи път на България рейтинг "BBB+" през 2021 година.

Перспективата за влизане в еврозоната стимулира поддържането на положителната перспектива, като стабилният икономически растеж и публичните финанси допълнително подкрепят рейтинга.

Предизвикателствата пред управлението, уязвимостта към сътресения и неблагоприятната демография оказват ограничаващо въздействие върху оценката, посочват от агенцията.

Рейтинговата агенция очаква "България да се присъедини към еврозоната и да приеме еврото като местна валута най-късно до 2026 г., след като първоначалната цел за януари 2024 г. и актуализираната цел за януари 2025 г. не можаха да бъдат постигнати, отчасти поради инфлационните развития".

От агенцията отбелязват, че през юни средногодишната инфлация в страната ни по хармонизираната европейска методика е 4,7%, което е с 1,6 процентни пункта над референтния процент, без от списъка да се "изключват" страни заради извънредно ниска инфлация. Ако обаче отново, както в конвергентния доклад на Европейската комисия от юни, се извадят страните с най-ниска инфлация, то България няма да изпълнява критерия само с 1 процентен пункт.

Присъединяването към еврозоната би подобрило за България множество въпроси, свързани с рейтинга, отбелязват още от "Скоуп рейтингс", включително чрез елиминиране на валутния риск в икономика, в която се използва еврото, увеличаване на гъвкавостта на паричната политика и укрепване на достъпа до финансовите пазари.

В допълнение, това би осигурило на местните банки достъп до кредитни механизми на ЕЦБ и до Европейския механизъм за стабилност (който има рейтинг "AAA" със стабилна перспектива), укрепвайки финансовата стабилност на страната.

Агенцията обаче отбелязва, че политическата нестабилност оказа отрицателно въздействие върху процеса на присъединяване към еврозоната.

Политическата нестабилност доведе също така до значителни забавяния в изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост на страната, отчитат от "Скоуп рейтингс".


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна