Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До 12 години затвор и 100 000 евро глоба в Кипър за предизвикване на пожари

Пожар в Кипър
Снимка: ЕПА/БГНЕС

До 12 години затвор и 100 000 евро глоба ще се налагат в Кипър за предизвикване на пожари. Правителството затяга санкциите с изменения в шест законопроекта, които то одобри на заседанието си днес. Избухналите през това лято и през последните години пожари нанесоха огромни щети на острова.

Целта на приетите промени е с модернизация на законодателството да се засили превенцията на пожарите, подчерта министърът на земеделието, развитието на селските райони и околната среда Мария Панайоту.

Като мярка за предотвратяването на палежи се повишава наказателната отговорност, като се въвеждат по-високи глоби и по-строги присъди за виновните за избухването им.

С новите разпоредби за причинен огън в гори и горски местности ще се налагат до 12 години затвор и/или 100 000 евро глоба, при 10 години лишаване от свобода и/или 50 000 евро глоба сега.

Над 2 пъти се повишават санкциите за пожари в селски райони. Те стават 10 години затвор и/или глоба от 75 000 евро - от сегашните 5-годишна присъда и/или 20 000 евро.

Увеличават се и сумите за извънсъдебни споразумения, като максималната става 3000 евро.

В Закона за горите се добавя задължението нарушителят, причинил пожара, да заплати цялата или част от сумата, изразходвана за потушаването на огъня, в допълнение към наказанието, което ще му наложи съдът.

Заради рекордните горещини през това лято в Кипър почти постоянно е в сила „червен код“ за опасност от пожари.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна