Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Православната църква отбелязва Преображение Господне

Снимка: Ива Антонова

С тържествени богослужения православната ни църква отбелязва Преображение Господне. Празникът е спомен за едно от важните събития в земния живот на Христос. Преди доброволните си страдания и кръстна смърт, той разкрива своята божествена слава пред трима свои ученици. Врачанският митрополит Григорий:

Господ Исус Христос се преобразява в слава пред трима от своите апостоли Петър, Яков и Йоан на планината Тавор, като целият се появява в светлина и беседва с двамата старозаветни пророци Моисей и Илия. Прави го, за да затвърди вярата на своите ученици, че той е Господ спасител. Прави го чрез тях да укрепи вярата на целия човешки род и всички да очакват възкресение от мъртвите и възнасяне на небесата, така и да бъдат изпълнени с тази духовна светлина, в която се преобрази Той пред светите си апостоли".

По стара църковна традиция на Преображение се освещава и вкусва първото грозде.

Според народните вярвания от Преображение Господне "лятото се пречупва" и времето се преобразява. Водите в реките, изворите и морето стават студени, дните и нощите застудяват.

Поклонническото пътуване "Рилският Чудотворец" достигна късно вчера крайната си цел – Рилския манастир. С песнопения, множество поклонници пристъпиха в Рилската света обител, за да се поклонят пред мощите на свети Йоан Рилски.

Поклонническото пътуване започна на 1 август в София. Поклонението е посветено на всебългарския покровител св. Йоан Рилски и в него участват православни християни, които с молитва и песнопения се отправят по пътя на мощите на светеца, пренесени от Търновград през София в Рилската света обител през 1469 г.

Поклонниците бяха посрещани от братството на манастира. Днес, на Преображение Господне, в Рилския манастир да бъде отслужена Тържествена света литургия, водена от Негово Преосвещенство Адрианополският епископ Евлогий, братското духовенство и духовници от страната. Походът завършва с лития до гроба на свети Йоан Рилски.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна