Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изплатиха държавната помощ за пострадалите от пожара в Отец Паисиево

Министерски съвет отпусна първите 15 780 лева на пострадалите семейства от пожара в село Отец Паисиево, община Калояново. Те са част от изплатените  300 000 лева държавна помощ на семействата, пострадали от природни бедствия през това лято.

През юли 42 вили изгоряха напълно от огнената стихия, като подадените заявления за помощ в общината са 17, съобщи Иванка Гаръбска, главен специалист в местната администрация. Тя подчерта, че всички вили ще се изграждат отново, защото след пожара са останали само зидове.

Заявления от пострадали семейства се приемат все още в община Калояново.

"Нямаме семейства, които да са без подслон, дори най-пострадалите, семейство с малко дете вече живее в града", допълни Гаръбска. Тя съобщи, че продължават да призовават за помощ на дарителската им кампания. 

На сайта на община Калояново е поместена сметката за набиране на средства, както и мястото за събиране на материали за възстановяване на постройките. 

Паралелно с това започна и набирането на електроуреди и покъщнина за изгорелите домове.

На 25 семейства от областите Хасково, Пловдив и Ямбол са изплатени общо 39 450 лв. за покриване на последствията от пожарите през месеците юли и август. С щетите от огнената стихия на терен тогава се запозна министър-председателят Димитър Главчев в селата Отец Паисиево и Воден.

Към днешна дата на пострадалите от с. Отец Паисиево са отпуснати 15 780 лв., съобщиха от пресцентъра на служебното правителство. През юли стана ясно, че по 1578 лева на семейство определи държавата за справяне с бедствията.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени