Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наталия Киселова: Главчев не е единствената възможна кандидатура за служебен премиер

Доц. Наталия Киселова
Снимка: Силвия Великова

Продължават разговорите на държавния глава Румен Радев с посочените в Конституцията потенциални кандидати за служебен премиер. Това казаха пред БНР от президентската институция. 

Вчера президентът получи отказ от председателя на Народното събрание Рая Назарян да поеме поста, но Димитър Главчев обяви пред медии, че би приел отново да е служебен премиер, ако му бъде предложено от държавния глава. 

Според преподавателя по Конституционно право доцент Наталия Киселова възможните дати за провеждане на предсрочният вот са 13-и или 20-и октомври.

След проваления трети мандат за съставяне на редовно правителство по процедура президентът води разговори с потенциалните служебни премиери, посочи доц. Наталия Киселова.

"Измежду тях онзи, който даде съгласие, да бъде поканен да присъства на консултациите с парламентарните групи. Консултациите са задължителни, но Конституцията не е предвидила срок, в който трябва да бъдат проведени. Предполагам, че или в петък, или през другата седмица - в понеделник, ще бъдат проведени".

След като президентът посочи кой е неговият избор за служебен премиер, ще му връчи решението си, за да може той да попълни имената на служебните министри, за което няма посочен срок в Конституцията.

"Според мен може да бъде определен с парламентарните групи на консултациите, тоест, на коя дата отиваме на избори".

Конституционният експерт е категорична, че Димитър Главчев не е единствената възможна кандидатура за служебен премиер, тъй като е възможно заместниците му в Сметната палата или пък управителят или подуправителите на БНБ да размислят, предвид новите условия - че могат да прекъснат мандата си и да се върнат след това на позицията, която са заемали.

"Преди известно време, когато за пръв път се проведе процедурата, не беше ясно, но сега вече всеки от тях знае за какво става дума. Нови са условията".

Киселова изключи към настоящия момент Андрей Гюров като кандидат за министър-председател предвид неговото отстраняване от поста в БНБ и постановеното предварително изпълнение за това решение от съда, без значение че Гюров не е освободен от парламента:

"Докато не се произнесе съдът, въз основа на което решение на Върховния административен съд НС трябва да вземе решение, той се счита, че е отстранен". 

Двамата заместници в Сметната палата - Горица Грънчарова и Тошко Тодоров, няма пречка те да се разглеждат като потенциални служебни премиери, въпреки че са с изтекли мандати.

"Няма процедура, по която да бъдат сменени в момента, защото е прекъснал господин Главчев като председател на Сметната палата, изпълнението на задълженията си".

Държавният глава финализира процедурата, като издава указ, с който назначава цялото служебно правителство, включително и премиера. С втори указ се насрочва и провеждането на предсрочния вот. 

По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени