Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Битката за Белия дом през ноември: Харис и Уолц срещу Тръмп и Ванс

Камала Харис официално обяви губернатора на Минесота Тим Уолц за свой кандидат за вицепрезидент

Тим Уолц
Снимка: АП/БТА

Кандидатката на Демократическата партия за президент на САЩ Камала Харис избра днес губернатора на щата Минесота Тим Уолц за свой кандидат за вицепрезидент. 

Харис официално обяви това в текстово съобщение до своите привърженици, предаде Ройтерс. 

Двойката ще се изправи срещу тандема на Републиканците Доналд Тръмп и Дж. Д Ванс. 

Изборът на 60-годишния Тим Уолц не е изненадващ, защото името му фигурираше от седмици в списъка с вероятни имена за кандидат-вицепрезидент на Демократите.

Той е бивш конгресмен и в момента е втори мандат като губернатор на Минесота, щат известен от десетилетия като крепост на Демократическата партия.

Очаква се включването на Уолц в надпреварата за Белия дом да помогне на Камала Харис и в други два ключови за изборите щата в Средния Запад – Уисконсин и Минесота, където Демократите в момента нямат изявено преимущество.

Разчита се Уолц, който оглавява и Асоциацията на губернаторите демократи да помогне на Харис да привлече допълнителни средства за кампанията ѝ, тъй като вече има опит в набирането на значителни средства за асоциацията. 

Сред основните постижения на Тим Уолц като губернатор на Минесота са защитата на правата на аборт, легализиране на марихуаната за развлекателни цели и ограничаване на достъпа до оръжие. 

Изборът на Тим Уолц от Камала Харис идва, след като тя де факто си осигури номинацията на Демократическата партия, печелейки мнозинство при проведената в петък виртуална поименна проверка на делегатите за предстоящата конвенция.

Очаква се кандидатпрезидентската двойка на демократите да направи своята първа съвместна изява на митинг в Пенсилвания по-късно днес. 

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени