Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слави Бинев: Първата среща на Кимиа ще бъде най-трудна, защото е срещу съпреничка от Иран

Това е може би една от най-скандалните Олимпиади

| обновено на 07.08.24 в 07:05

Президентът на Българската федерация по олимпийско таекуондо Слави Бинев окуражи българската представителка в този спорт на олимпийските игри Кимиа Ализаде и нейните треньори – личният й наставник Давуд Етминани и треньорът на националния отбор Фарзад Золхадри.

Кимиа Ализаде тренира в олимпийското село в готовност да дебютира на Игрите под български флаг. Със своя треньорски щаб бронзовата медалистка от олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 е силно амбицирана да стъпи за втори път на олимпийския връх, след като грабна златото на младежките игри в Нанджин преди 10 години.

 „Кимиа се чувства прекрасно. Тук въпросът е да не потъне. Да не се фиксира прекалено много, защото това може да бъде проблем. Аз се опитах да я накарам да се отпусне, не толкова да я насъхам. В първата си среща тя ще има съпреничка от нейната родина- Иран. Това не е добре от психологическа гледна точка за нас. Аз няма да навлизам в подробности, защото нейното семейство продължава да живее в Иран. Смятам, че тя е много силна психически и прекрасно осъзнава какво се очаква от нея, но все пак първата среща ще бъде най-трудна.“, това сподели специално за БНР президентът на Българската федерация по олимпийско таекуондо Слави Бинев.

Олимпийската надпревара на Кимиа Ализаде в Париж е в четвъртък (8 август) и започва в 10.09 часа българско време с осминафинал в категория 57 килограма.


Слави Бинев направи коментар и за откриването на Игрите, което предизвика противоречия:

„Аз съм толерантен човек, който приема всичко. Тук се минаха всякакви граници на толерантността. Това трябва да е пример за нашите деца и аз съм много объркан. Тръгнах си по средата на церемонията, защото валеше и то не леко, валеше все едно бяхме под водопад. В модерният свят тези неща са решими, а тук това не беше направено“.

Президентът на родната централа сподели и мнението си за скандала в боксовия турнир по отношение определянето на пола на Иман Халиф (Алжир) и на Лин Ю-Тин (Китайско Тайпе).

„Трябва да се вземат мерки. Тази Олимпиада ще бъде крайъгълния камък, ще трябва да се дадат отговори на много въпроси. Спортът учи на съвсем различни неща, които се пропагандират сега.  Аз внимавам какво казвам, защото ако кажеш това което мислиш, може да бъде обвинен и аз не знам в какво. Това може би е една от най-скандалните Олимпиади", завърши Бинев. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна