Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министърът на отбраната на Венецуела отхвърли призиви на опозицията към армията

Владимир Падрино
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Венецуелският министър на отбраната Владимир Падрино заяви, че въоръжените сили на страната са верни на президента Николас Мадуро. Декларацията е свързана с напрежението след президентските избори - опозицията оспорва официалните резултати в полза на Мадуро.

Министърът на отбраната направи официално изявление след призива на кандидата на опозицията Едмундо Гонсалес и на опозиционната лидерка Мария Корина Мачадо към въоръжените сили "да застанат на страната на народа".

Владимир Падрино обвини опозицията в пореден опит за преврат с помощта на Съединените щати и техните съюзници в страната и в чужбина.

Народът иска мир и диалог, подчерта министърът в обръщение, излъчено по националната телевизия на Венецуела, обграден от висшето ръководство на венецуелската армия.

 "Засвидетелстваме нашата абсолютна лоялност към гражданина Николас Мадуро Морос, преизбрания законен президент на Венецуела", заяви Падрино.

Опозицията твърди, че Гонсалес е спечелил повече от 6 милиона гласа, в сравнение с 2,7 милиона, дадени за Мадуро.

Съобщението на венецуелската Централна избирателна комисия, че Мадуро е спечелил трети мандат, предизвика масови протести и обвинения в манипулация на вота.

Редица страни призоваха комисията да публикува изборните протоколи. От комисията обявиха, че протоколите са връчени на Върховния съд. Предадени са и доказателства за кибератака, която според изборната служба е довела до забавяне на резултатите.

В същото време президентът на Панама Хосе Раул Мулино заяви снощи, че иска да бъде домакин на среща на върха на държавните ръководители на 17 латиноамерикански държави, за да обсъдят политическата ситуация във Венецуела и да защитят демокрацията.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени