Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И бюджетната комисия одобри купуването на противоракетни комплекси за армията

Система за противовъздушна отбрана IRIS-T.
Снимка: Ройтерс

Предложението за купуване на противоракетни комплекси за армията бе одобрено и от бюджетната комисия в парламента. В първия етап страната ни ще купи германски зенитно-ракетен комплекс IRIS-T за 356 милиона лева.

И пред бюджетната комисия зам.-министърът на отбраната Аделина Николова обясни, че страната ни сега ще закупи един ракетен комплекс. С опцията да придобиване на още пет.

Системата ще е у нас до 34 месеца. А оперативно готова ще е след 39. Проектът се реализира в рамките на Инициативата "Щит на европейското небе" и е част от договора на германската армия с частната компания.

"Един зенитно-ракетен комплекс със средно действие включва пускови установки, няма да казвам колко. Включва ракети, включва команден пост за управление, включва транспортно зареждащи машини, включва радарен пост и други елементи", поясни началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Пред комисията по отбраната във вторник той увери, че системите не отстъпват по възможности на използваните сега C-300. Решението за купуването на ЗРК влиза в пленарната зала в четвъртък. Само за три седмици НС одобри проекта за купуване на боеприпаси за машините "Страйкър" със САЩ. 

В ход е процедурата за купуването на системите за електронна война и борбата с подводници на новите кораби.

По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени