Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След като промените в Закона за предучилищното и училищното образование бяха приети и на второ четене

Забрана за популяризиране на идеи за полова идентичност, различна от биологичната, в детски градини и училища

Народните представители Тошко Йорданов, ИТН (вляво), и Костадин Костадинов, "Възраждане"(вдясно), на заседанието на НС - 7 август 2024 г.
Снимка: БГНЕС

В рамките на едно пленарно заседание депутатите приеха окончателно промените в Закона за предучилищното и училищното образование, с вносител парламентарната група на "Възраждане".
135 депутати подкрепиха в детски градини и училища да е забранено популяризиране и подстрекаване по какъвто и да е начин на идеи и възгледи, свързани с нетрадиционната сексуална ориентация или определяне на полова идентичност, различна от биологичната.

С промяната е дадено определение какво означава нетрадиционна сексуална ориентация.

Против гласуваха 57 депутати - от групите на ПП-ДБ и на ДПС, а 8 от ГЕРБ-СДС се въздържаха.

При второто гласуване два пъти депутатите излизаха в почивка в опит да отменят определението за нетрадиционна сексуална ориентация.

Георги Георгиев от ГЕРБ-СДС се аргументира, но след като дебатите бяха обявени за приключили:

"Параграф 2-ри, целия, предлагаме да отпадне поради противоречието му с Европейската конвенция за правата на човека, Хартата на основните права в ЕС и член 6 от Конституцията на Република България.

Въвеждаме норма, която не се прилага само за този закон, а изобщо, и дефиниция, каквато не съществува в нито едно законодателство на държави членки на Европейския съюз, не можем да си го позволим", каза Георгиев.

Лидерът на партия "Възраждане" Костадин Костадинов коментира, че предложението да отпадне параграфът идва "под диктат на американското посолство":

"Дебатите приключиха, имаше и почивка включително. Това, което господин Георгиев направи, няма как да бъде гласувано.(...)

Факт, че има обаче много груба чужда намеса във вътрешните ни работи за пореден път.

И аз сега искам да призова хората от ГЕРБ, защото те станаха като говорители - не се поддавайте на натиск, ако устоите на натиска, ще спечелите симпатии, ако не устоите на натиска, ще покажете за пореден път, че сте марионетки, не го правете", заяви Костадинов. 
По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени