Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три години от първата олимпийска титла в художествената ни гимнастика

8 август  - историческата дата за българската художествена гимнастика. Датата на първата олимпийска титла, жадувана от поколения български гимнастички. Спечелена от един също исторически отбор. Отбор, който се появи с гръм и трясък и си тръгна с гръм и трясък.

5 момичета, един отбор, един исторически отбор!

„Смелият капитан“ Симона Дянкова, „Слънчевият лъч“ Лаура Траатс, „Бурята от емоции“ Мадлен Радуканова, Стефани Кирякова с „невидимите крила“ и „Нежното цвете“ Ерика Зафирова стъпиха на олимпийския връх.

Пет борбени, много силни, талантливи, респектиращо дисциплинирани, безкрайно трудолюбиви!  Мечтаеха твърде смело! Не искаха просто медал, а искаха златен олимпийски медал! Това беше най-смелата им мечта и тя стана факт! Горяха в тренировките, всяка искаше да се покаже колко е добра и колко може. Бяха различни и интересни. Всяка имаше нещо специално.

Изключително различни и като гимнастички, и като характери, които се превърнаха в един силен отбор.

Весела Димитрова - композиторът на този отбор - шедьовър. Смелата треньорка на ансамбъл-жени, с богата фантазия и безпределен талант, която знае как да сбъдва мечти и го доказа със спечеления първи олимпийски медал.

Редом до нея през този дълъг, труден, тежък път, бе момичето – спокойствие Михаела Маевска. Колкото Димитрова е огнена и вряща, толкова Михаела е спокойна и премерена. Човекът, който внасяше спокойствието в отбора. Някак си във времето Весела и Михаела се намериха и се превърнаха в победоносен тандем.

И така дойде 8 август 2021, денят, който никога не ще забравим, денят на триумфа!

‚Апотеоз‘ така го обрисува човекът, който винаги беше до тях, който вярваше повече и от тях самите, че точно те са избрани да бъдат „първите“ – президентът на БФХГ Илиана Раева. „Усещането е извън мащаб… Космос….космически експлозии… АПОТЕОЗ! И след тези няколко мига едно спокойствие… величествено спокойствие и лекота в душата… и в главата ми имаше само една дума: “Успяхме, успяхме, успяхме!”.

България стъпи на олимпийския връх за първи път в 72-годишната история на българската художествена гимнастика! 

И от Токио с поглед към Париж, където днес стартират олимпийските игри за нашите момичета! 

Състезанието в индивидуалната надпревара в олимпийския турнир по художествена гимнастгика  започва в 11.00 часа българско време с квалификациите с първите два уреда (обръч и топка). Боряна Калейн е със стартов номер 6, а Стилияна Николова е №7. Възпитаничката на Марияна Памукова започва с топка, а Николова, водена от Валентина Иванова с обръч.

Във втората група за деня е от 16.00 часа двете българки ще играят с бухалки и с лента.


По публикацията работи: Кръстина Иванова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна