Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Операторът на газовата връзка Гърция-България: Ще продължим да разширяваме капацитета на интерконектора

Снимка: icgb.eu

Независимият газопреносен оператор Ай Си Джи Би (ICGB) ще продължи с плановете си за разширяване на капацитета на междусистемната газова връзка между Гърция и България. Планира се той да бъде разширен до 5 млрд. куб. м при 3 млрд. куб. м в момента. Това ще стане въпреки липсата на пазарен интерес за резервиране на допълнителен капацитет, посочва говорител на компанията оператор в интервю за "Ес енд Пи Глоубъл Комодити Инсайтс" (S&P Global Commodity Insights). То е публикувано днес на сайта на американската агенция за информация в областта на енергетиката и пазарите на суровини, която е подразделение на Ес енд Пи Глоубъл (S&P Global), предаде БТА.

През 2023 г. операторът на междусистемната газова връзка е обявил процедура, в рамките на която компании, търгуващи с природен газ, са имали възможност да подадат оферти с необвързващ характер за резервиране на капацитет от газопреносната мрежа. Целта на този "необвързващ пазарен тест" е била да бъде проучена необходимостта от разширяване на капацитета на междусистемната газова връзка между Гърция и България. Този пазарен тест е бил успешен, но последвалият търг с обвързващ характер е дал "значително по-различни" резултати, посочва говорителят на Ай Си Джи Би.

"Този резултат няма да повлияе на стремежа на компанията да изпълни проекта за разширяване на капацитета на интерконектора, от 3 млрд. куб. м на година на 5 млрд. куб. м на година", отбелязва представителят на оператора. Той добавя, че този проект "е от голям национален и международен интерес и компанията остава напълно ангажирана с тази задача".

Газопроводът, чрез който са възможни доставките на втечнен природен газ от Гърция и Азербайджан за България и за други страни от региона, започна да функционира през октомври 2022 година. Проектният му транзитен капацитет е 3 милиарда кубични метра синьо гориво на година, но компанията Ай Си Джи Би обяви по-рано, че той може да бъде разширен до 5 милиарда кубични метра на година чрез допълнително нагнетяване.

Ай Си Джи Би е съсобственост на държавната компания "Български енергиен холдинг" ЕАД и на съвместно предприятие между гръцката газова фирма ДЕПА (DEPA SA) и италианската "Едисон" (Edison).

През 2023 г. по газопровода са транзитирани повече от 15,5 тераватчаса (1,5 млрд. куб. м) природен газ.

Около 1,57 млрд. куб. м от капацитета му е резервиран дългосрочно въз основа на 25-годишни договори, а допълнителният свободен капацитет се предлага на търгове, които се провеждат по график.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна