Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турист от Кувейт е платил 18 000 лева за медицинска помощ в Златни пясъци

Снимка: БГНЕС, архив

Турист от Кувейт е платил 18 000 лв. на 29 юли за лечение в медицински център в Златни пясъци. Центърът е с регистрация във Варна, но работи в курорта, съобщи Би Ти Ви. Мъжът е бил закаран до там с линейка. Според фактурата консултацията със специалист е таксувана 1000 лв. Толкова струват и изследванията. Вливането на системи е оценено на 3520 лв. Управителят на медицинския център е казал пред медията, че не той е издал фактурата и ще направи проверка.

Срещу практиката лекари да предлагат различни цени за лечение на българи и на чужденци се обяви директорът на агенция "Медицински надзор" Иванка Динева. Повод за коментара й стана случката, при която семейство от Литва плати 1500 лева за преглед и лечение на ушна инфекция на дете по време на почивка в курорта Златни пясъци. От ведомството ще направят проверка на този случай и още един сигнал за скъпа медицинска услуга в област Бургас.

В закона за лечебните заведения не е определен нито таван на цените за медицински услуги, заплащани извън здравното осигуряване, нито е указано, че тези цени трябва да бъдат еднакви за българи и чужденци. Според Иванка Динева не е правилно тези цени да бъдат различни.

По публикацията работи: Валери Великов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна