Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще съберат ли ПП-ДБ подписи за освобождаването на председателя на Антикорупционната комисия?

Антон Славчев
Снимка: БГНЕС

Председателите на парламентарни групи коментираха днес в кулоарите на Народното събрание дали ще подкрепят инициираното снощи от ПП-ДБ събиране на подписи от 1/3 от депутатите за освобождаване на изпълняващия длъжността председател на Комисията за противодействие на корупцията Антон Славчев от поста. 

За внасяне на проекта се изискват 80 подписа на народни представители, поради което от коалицията поканиха останалите парламентарни групи и независимите депутати да се подпишат.

Това, че парламентарната група на "Продължаваме промяната" - "Демократична България" е подготвила решение за освобождаването на Славчев, се разбра снощи от публикация в социалните мрежи на депутата от групата Божидар Божанов.

В статуса си той посочва, че Славчев "системно не изпълнява служебните си задължения и също така е една от бухалките на Пеевски".

Днес председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски посъветва да се направи справка на кого Славчев е "освободил 200 милиона лева".
"Не на Пеевски, на Прокопиев. Това е един служител на Мистър Кеш. Проверете колко често е имал срещи с Копринков, със селския кръчмар от Труд.

Какви са му отношенията с Иво Прокопиев и защо 200 милиона колеги са освободени, които е трябвало да отидат в хазната", каза Пеевски.

Той допълни, че оставката на Славчев се иска, защото е спечелил конкурс за прокурор в градската прокуратура и се нуждае от освобождаването от длъжността на председател. 

"За да стане прокурор при другия удобен главен прокурор Сарафов, който отново работи за този кръг".

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви по повод инициативата за събиране на подписи от ПП-ДБ:

"Те събират подписи от 1 месец и за първия сняг, когато падне. Как да коментирам нещо, което не знам".

БСП също по-скоро няма да подкрепи инициираното от ПП-ДБ събиране на подписи. Председателят на групата на социалистите в парламента Борислав Гуцанов посочи:

"Получихме имейли, което честно казано, не е най-сериозният подход за подобна смяна. Считаме, че този парламент е вече доста изчерпан, за да се тръгне по такава процедура". 

А "Възраждане" ще подкрепи инициативата за освобождаване на изпълняващия длъжността председател на Антикорупционната комисия, обяви лидерът на партията Костадин КостадиновТой допълни, че е разговарял с Кирил Петков по темата.

"Изчерпана е цялата политическа система в България, която е "затапена" от хора на Пеевски. Така че, дори един да можем да махнем сега, пак е едно добро начало", коментира Костадинов.

И още: "Излишно е да търсите аргументация защо искаме да свалим хора, срещу които сме гласували против - нашата позиция не се променя в зависимост от това дали те са освободили милиони на Прокопиев, или на някой друг.

Ние първоначално и изначално знаем, че когато един човек е предложен от мнозинство с ГЕРБ и ДПС, или по-скоро вече с Пеевски, защото то не може да казваме, че ДПС и Пеевски е едно и също, очевидно е, че не са.

Когато говорим за Пеевски, който стои начело на държавата, и хора, които са предложени от него, там имаме два много простички избора: или с Пеевски, или против Пеевски. Ние сме против Пеевски", заяви лидерът на "Възраждане".

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна