Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Бритиш еъруейз" спира полетите до Пекин от 26 октомври

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският авиопревозвач "Бритиш еъруейз" (British Airways) спира полетите до Пекин от 26 октомври до ноември 2025 година, предаде Ройтерс.

Авиокомпанията, която е собственост на групата Ай Ей Джи (IAG), не посочи причината за решението си, но допълни, че ще продължи всекидневните полети до Шанхай и Хонконг.

Говорител на "Бритиш еъруейз" заяви, че авиокомпанията ще се свърже с всички засегнати клиенти с предложение за промяна на резервацията или пълно възстановяване на сумата.

Европейските и британски авиокомпании не могат да прелитат през въздушното пространство на Русия, а маршрутите през Азия отнемат с няколко часа повече. Това оскъпява полетите и намалява интереса на клиентите към тях, отбелязва Ройтерс.

"Бритиш еъруейз" поднови полетите си по маршрута Лондон – Пекин през юни 2023 г., след тригодишна пауза заради Covid пандемията. Тогава превозвачът описа маршрута като "един от най-важните" за компанията.

Групи като "Луфтханза" (Lufthansa) посочват, че конкуренцията от страна на китайски авиопревозвачи, на които е разрешено да летят над Русия, е намалила приходите им.

Авиационната група Ай Ей Джи (International Airlines Group - IAG), която е собственик на редица авиокомпании, сред които "Бритиш еъруейз" (British Airways) и "Иберия" (Iberia), обяви, че не е силно засегната, тъй като голяма част от основния ѝ бизнес е фокусиран върху Северна и Южна Америка, където резервациите и търсенето на въздушни пътувания остават на високи нива.

А друга британска авиокомпания - "Върджин Aтлантик" (Virgin Atlantic), също наскоро обяви, че ще прекрати полетите си до Шанхай през октомври, припомня БТА.

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна