Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силите на реда във Великобритания остават в готовност за предотвратяване на безредици

Снимка: Ройтерс

Британският премиер Киър Стармър призова полицията и правоприлагащите органи да останат в повишена готовност след приключилата късно снощи поредна среща на комитета за кризисни ситуации „Кобра".
Киър Стармър благодари на полицейските началници, служители на правоприлагащите органи и други фигури от цялата система на наказателното правосъдие за реакцията им, съобщи Би Би Си след заседанието на „Кобра“.
Той каза, че „без съмнение“ има бързо издаване на присъди, както и че полицията е била на „правилните места“ в цялата страна , за да „действа като възпиращ фактор“ за предотвратяване на очакваното насилие в сряда вечерта. 

Почти 6000 допълнителни служители за охрана на обществения ред бяха мобилизирани по-рано през седмицата, за да реагират на безредиците и те продължават да изпълняват задълженията си. 

Длъжностни лица, с които Би Би Си разговаря, изтъкнаха, че кризата далеч не е отминала и правителството остава съсредоточено върху реакцията на полицията на възможността за нови безредици. Има сведения, че крайнодесни активисти планират действия през уикенда в градове на Англия и Уелс. 

Почти 500 души бяха арестувани и близо 150 са обвинени за безредиците и вълненията, започнали след смъртоносните нападения с нож в Саутпорт, при които загинаха три момичета. Междувременно бе съобщено, че всички останали пострадали деца в понеделник, които бяха постъпили в болници, вече са изписани.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна