Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коя е Горица Грънчарова

Втори председател на Сметната палата поема служебната изпълнителна власт в страната. Досега заместник-председателят Горица Грънчарова - Кожарева е изпълняващ правомощия на председател на Палатата за периода от назначаването на Димитър Главчев за служебен министър-председател.

Тя е магистър по специалност “Счетоводство и контрол” в Стопанската академия Димитър Ценов в Свищов. През 2015 година е избрана от Народното събрание за Заместник-председател на Сметната палата, където ръководи одитни дирекции. Председател е на Комисията по професионална етика към Сметната палата и координатор за връзките с Борда на одиторите за НАТО.


През юли 2023 година бившият председател Цветан Цветков направи опит да се върне като действащ в сметната палата, позовавайки се на решението на Конституционния съд, който единодушно обяви за противоконституционно решението на предишния парламент да освободи Цветков като председател на палатата. Цветков беше освободен от поста по предложение на ГЕРБ-СДС, БСП, ДПС и “Български възход”, само ден след като беше изслушан в парламентарната комисия по случая NEXO. Решението беше аргументирано с недостатъчни действия по проверката на даренията от служители на разследваната криптобанка за “Демократична България”. Тогава депутатите определиха заместник-председателят на Сметната палата Горица Грънчарова- Кожарева да изпълнява правомощията на председател до избора на нов. За поста беше избран Димитър Главчев. След назначаването му за служебен премиер Грънчарова изпълняваше длъжността “Председател” на Сметната палата.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени