Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици от всички континенти идват за Първата олимпиада по изкуствен интелект в Бургас

Посрещат ги с червен килим и визуален пърформанс на официалното откриване утре

| обновено на 10.08.24 в 07:35

Бургас се готви за откриването на първата Международна олимпиада по изкуствен интелект у нас, която започва днес в морския град. За нея пристигат рекордните над 200 участници от 40 държави от всички континенти. Откриването ще е пред театър „Адриана Будевска“ с червен килим и специален визуален пърформанс, разработен от ученици и с участието на поп звездата Мария Илиева, обявиха днес организаторите.

Първата Международна олимпиада по изкуствен интелект у нас ще е отборна, което е новост за такъв тип форуми и с рекордно участие на ученици от цял свят – над 200. Всеки отбор ще мине теоретичен и практичен кръг, обясни един от организаторите Елена Маринова.

„Децата работят в отбори по четирима на един, до два лаптопа, с достъп до интернет, с използване на свободен софтуер, така че да могат да създават своите решения, по начин, по който след това да бъде експериментиран и от по-широката публика“

Българските отбори са два. Състезателите са избрани след участие в национални олимпиади по информатика и лингвистика.

„Много радва присъствието на Ванеса Калинкова, ученичка от ПМГ Бургас, която миналата година беше в Националния отбор по лингвистика, а тази година е в Националния отбор по изкуствен интелект", посочи организаторът Александър Велинов.

Кметът Димитър Николов заяви: „Ще покажем, че вече България е доста напреднала по отношение на създаване на кадри и специалисти, което за нас е голямо предизвикателство“ 


Кръговете на олимпиадата ще се проведат в две от бургаските училища, обясни зам. кметът Михаил Ненов.

„Това са двете централни училища – Природоматематическата гимназия и ОУ „Александър Георгиев-Коджакафалията“, където е осигурена високоскоростна връзка, така че те да могат да извършват всички дейности, свързани със задачите, които са в облачна среда. В понеделник в Конгресния център ще се проведе научната конференция, която събира едни от най-големите умове в областта на изкуствения интелект, ще има практически работилници по различни аспекти от работата с дълбоките невронни мрежи“

Над 300 участници с екипите си ще минат днес по червения килим под съпровода на Бургаския духов оркестър в 14.30 часа пред сградата на театър „Адриана Будевска“ за откриването на форума. В него ще се включи и Мария Илиева.

„Деца ще направят продукт с творчеството на Мария Илиева, ще видите сами какъв ще бъде, засега повече не можем да кажем“, издаде в аванс Велинов.

Олимпиадата по изкуствен интелект ще пътува по света и ще даде поглед върху развитието на образованието в областта на изкуствения интелект у нас.

Повече чуйте в звуковия файл:



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени