Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Овладени са и двата фронта на пожара в българската територия на планината Славянка

планина Славянка
Снимка: БГНЕС

Овладени са и двата фронта на пожара в българската територия на планината Славянка. Екипи на пожарните служи и горските стопанства ще останат да наблюдават района, тъй като все още има активни огнища в Гърция, които са близо до границата ни.

В източният периметър на пожара не се наблюдава възобновяване на огъня, но заради плътният около 30 сантиметра торфен слой във вътрешността все още има тлеещи огнища.

Благодарение на усилията на над 120 огнеборци, които изграждаха просеки и атакуваха пожара наземно, включително и с вода, днес следобед западният фронт също беше овладян, каза директорът на ГД ПБЗН главен комисар Александър Джартов:

"И двата фронта - източния и западния - са овладени. Съсредоточени са екипите, има наличие на вода, така че ситуацията е под контрол. Във вътрешността все още има активни огнища, но те не са по фронта на пожара, така че това не предполага проблем. Обезопасяваме района и го охраняваме, за да не се възобнови някъде на наша територия".

На гръцка територия, в близост до границата, все още има активни огнища.21 дни продължи битката с огнената стихия  в граничната планина Славянка.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени