Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трето олимпийско злато за страната ни, извоюва го борецът Магомед Рамазанов!

Магомед Рамазанов
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Българският национал по борба Магомед Рамазанов спечели златото в категория до 86 килограма свободен стил в Олимпиадата в Париж. Той донесе трета олимпийска титла на страната ни във френската столица.

Рамазанов победи на финала със 7:1 точки шампиона от Игрите в Рио 2016 и сребърен медалист от Токио 2020 Хасан Язданичарати (Иран).

Язданичарати, който е и трикратен световен първенец, получи някакъв проблем в дясното рамо още в първата минута на мача, като до края на първата част на три пъти лекари влизаха, за да му окажат помощ. Българският национал пък поведе в резултата с 1:0 след точка за пасивност на съперника. 

В първата минута, във втората част, лекарят влезе още два пъти да помага на иранеца, но той продължаваше двубоя. Впоследствие беше отсъдена пасивност на Рамазанов и азиатецът изравни, с което взе предимство заради спечелена последна точка. Малко повече от минута преди края българският национал направи серия от три поредни атаки за по 2 точки и това му донесе победата.


С бронза се окичиха Аарон Маркел Бруукс (САЩ) и Даурен Куруглиев (Гърция).

Бруукс надделя с 5:0 над Джаврайл Шапиев (Узбекистан) в първия малък финал, а във втория европейският шампион Куруглиев спечели с 5:4 срещу Майлс Назем Амин (Сан Марино) и лиши съперника от възможността да вземе бронз на втора поредна Олимпиада.

31-годишният борец от Дагестан от този сезон се състезава за България, а най-големия си успех досега беше постигнал на Евро 2020 в Рим, където спечели сребро при 79-килограмовите, но за родината си Русия.

Той е единственият представител на страната ни в свободната борба във френската столица.

Както е известно, преди това и Семен Новиков донесе олимпийско злато от борбата в Париж.

България пък има двама финалисти в олимпийския турнир по борба за първи път от 24 години, когато именно в Австралия Назарян и Серафим Бързаков на 63 килограма свободен стил стигнаха до решителните срещи.

Последната титла в свободната борба пък донесе легендата Валентин Йорданов при 52-килограмовите в Атланта 1996.

Засега страната ни има общо 3 златни, 1 сребърен и 3 бронзови медала, заема19-ото място в общото класиране по отличия, а имаме възможност и за още до края на Игрите.


По публикацията работи: Светослав Табаков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна