Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Малинка Бондаренко от Съюза на автомобилистите в България:

ДАИ вече не смята за опасни неизправните автомобили след ГТП

Снимка: Георги Нейков

ДАИ вече не смята за опасни неизправните автомобили след Годишен технически преглед, информира Малинка Бондаренко от Съюза на автомобилистите в България. Така се изпълнява обещание на транспортния министър Георги Гвоздейков, което е в отговор на недоволството от трудностите при преминаването през преглед.

Малинка Бондаренко от Съюза на автомобилистите в България каза, че промяната е от началото на тази седмица.

"Вече замерванията не са в категория "Опасни", защото като те трябваше да влизат в тази категория и да бъдат спирани от движение в 14-дневен срок. Променили са системата и вече не са като опасни", каза Бондаренко.

Така сега всеки неизправен автомобил излиза с бележката за „значителни“ опасности, става ясно от думите на Бондаренко. Но това дава възможност на собствените им да ги отстранят в за сега определения 14 дневен срок.

"Просто успокояваме хората, за да няма напрежение. Но това не им решава проблемът. Техният проблем е по автомобила", посочи тя.

Малинка Бондаренко не посочи как промяната е станала преди работната група да се е произнесла. Но посочи, че след неуспешния ГТП собственикът ще има право да шофира автомобила си само, за да го закара в сервиз. Бондаренко предупреди, че ако след неуспешния преглед има инцидент, е възможно застрахователите да не признаят щетите.

"Предизвикваш пътно-транспортно произшествие, виновният си ти. Гражданската ти, ако видят, че ти си пресрочил и нямаш преглед, счита се по закона, че моторното превозно средство е технически неизправно. Последните промени дават възможност на КАТ, когато извършва проверка на пътя, дори да ви спре от движение", поясни Бондаренко.

В края на юли, в първата седмица след пълната дигитализация на прегледите, беше отчетен незначителен процент недопуснати коли по пътищата. Броят на колите с "леки несъответствия" също не бе голям.

По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени