Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джон Кърби:

Байдън няма да позволи на "екстремисти" да провалят преговорите за спиране на огъня в Газа

Говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби.
Снимка: АП/БТА

Правителството на американския президент Джо Байдън няма да позволи на "екстремисти", включително и на тези в Израел, да провалят преговорите за прекратяване на огъня в Газа, заяви говорителят на Белия дом за националната сигурност Джон Кърби.

Той обвини израелския финансов министър Бецалел Смотрич, че говори неистини. Поводът са изказвания на Смотрич, че спиране на бойните действия би означавало капитулация и не бива да се разменят заложници на Хамас срещу палестински затворници.

"Идеята, че подкрепа за споразумение ще подложи на риск израелската сигурност е крайно  погрешна, тя е абсурд. Всички са наясно с подкрепата на президента Байдън за Израел. Искаме да постигнем споразумение. Вярваме, че е възможно, но за да стане факт, ще са нужни лидерство от двете страни и известни компромиси", посочи говоритвлят на Белия дом по националната сигурност.

Кърби направи това изявление часове след информацията, че Израел се е съгласил на подновяване на преговорите за примирие в Ивицата Газа на 15 август - по настояване на САЩ, Катар и Египет.

В телефонен разговор снощи американският държавен секретар Антъни Блинкън каза на израелския министър на отбраната Йоав Галант , че покачването на напрежението в Близкия изток "не е в интерес на никого", и подчерта необходимостта от спиране на огъня в Газа.


По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени