Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ дават 3,5 млрд. долара на Израел за закупуване на американски оръжия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

САЩ  ще предоставят 3 милиарда и половина долара на Израел за купуване на американски оръжия, съобщи Си Ен Ен, като се позвова на информирани източници. Това става месеци след като през април Конгресът одобри допълнително финансиране за Тел Авив в размер на малко над 14 милиарда долара, част от което са и настоящите средства. 
Според телевизията парите няма да бъдат използвани за незабавано придобиване на оръжия, а за плащане на оръжейни системи, които в момента се изграждат и предстои да бъдат доставени. При нужда от по-бързи доставки, Пентагонът може да изтегли необходимото от собствените си резерви. 
Междувременно администрацията във Вашингтон обяви, че е решила да премахне забраната за продажба на нападателни оръжия на Саудитска Арабия. Ограниченията срещу Рияд бяха въведени заради войната в Йемен. Според високопоставен представител на Държавния департамент американската страна ще свали рестрикциите за определени доставки на ракети земя-въздух, като всяко следващо изпращане на оръжия ще бъде разглеждано поотделно. Друг информиран източник уточни, че продажбите може да започнат още следващата седмица.
По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени