Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чарлз III доволен – духът на общността и състраданието се противопоставили на престъпността

Крал Чарлз Трети, 9 септември 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският крал Чарлз трети е похвалил начина, по който "духът на общността" и "състраданието" са се противопоставили на "агресията и престъпността", демонстрирани по време на безредиците в Обединеното кралство, съобщиха от Бъкингамския дворец

Крал Чарлз е провел телефонни разговори в петък вечерта с премиера Киър Стармър и началници на полицията. Той е изразил своята "сърдечна благодарност на полицията и службите за спешна помощ за всичко, което правят, за да възстановят мира в онези райони, които са били засегнати от насилие", каза говорител на двореца.

Кралят се надява, че "споделените ценности на взаимно уважение и разбирателство ще продължат да укрепват и обединяват нацията".

Чарлз Трети е дългогодишен активист за изграждане на мостове между различните религии и култури, наричайки Великобритания "общност от общности".

Не се очаква обаче кралят да направи посещения в проблематични райони, докато размириците не приключат, тъй като първоначалният отговор на протестите се смята за отговорност на правителството, а не на политически неутралния монарх.

Междувременно полицията е в пълна готовност да се намеси на фона на очакванията за нови безредици в някои британски градове през уикенда.

Хиляди антирасистки демонстранти се събраха в петък в северноирландската столица Белфаст като реакция на далеч по-скромен антиимигрантски протест по същото време.

Бях издигнати лозунги от рода на "Фашистите вън" и "Мигрантите са добре дошли".

Около 740 души са арестувани от началото на безредиците на Острова. Те започнаха след убийството с нож на три момичета  в крайбрежния град Саутпорт и ескалираха след дезинформация онлайн по случая, която засили крайнодесните и антиимиграционни настроения в страната

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени