Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По шестима са се борили за едно работно място през юни

Снимка: БГНЕС

През месец юни за едно свободно работно място са се конкурирали средно шестима безработни, сочат анализите на Агенцията по заетостта.

Най голяма е била конкуренцията в областите Габрово и Хасково, там  за една позиция кандидатите са били по 14 , а в Ловеч по 13. Видин отново е областта с най висока безработица - 15 процента, а в Монтана тя е 12 на сто.

В нито една от областите в страната през месец юни не се отчита ръст на безработицата спрямо май. Най-голямото намаление е в Силистра с половин процент, но пък тази област е третата по равнище на безработица - 10,7 на сто при средна за страната от 5,3. Още три от областите са с регистрирана безработица над 10 процента: Враца - 10,6, Шумен - 10,5, Благоевград - 10,3 на сто. 

В същото време в София-град безработните са само един процент и шест десети. По-ниска от средната е безработицата във Варна - 3 на сто, в Бургас - 3,2 десети, в Габрово и Добрич съответно 4,1 процента. През юни постъпилите на работа с посредничеството на Бюрата по труда са почти 15 000. 

Заявените от бизнеса свободни работни места са малко над 13 000, като в София те са 1200, а в Пловдив - малко над 1000.

По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна