Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП обсъжда на пленум участието си на предсрочните избори

Снимка: БТА

На фона на критики за нелегитимност БСП се събра на пленум. Партията трябва да реши как ще се яви на предсрочните парламентарни избори.

Пленумът се свиква седмици след като 17 леви партии подписаха меморандум за обединено ляво пространство. 

Много преди началния час - 11 - Георги Свиленски и Иван Ченчев изразиха недоволството си от това, че не е имало време да се запознаят с дневния ред.

Свиленски каза, че за първи път Пленум на Национален съвет ще започне без нито един от членовете му да се е запознал с материалите. Политикът обясни, че това се случва за първи път от 15 години - откакто е член на Националния съвет. 
 

Според Иван Ченчев интересна е и: "Организационни въпроси", което означавало: "овластяване на ИФ". 

В момента БСП се оглавява от изпълняващ функциите председател. Атанас Зафиров пое поста от Нинова. И веднага след това беше поет курс към обединение на лявото пространство. 

Със съобщение до медиите днес Георги Свиленски и Иван Ченчев обявиха, че Заседанието на Националния съвет е започнало със скандал. Регистрирали са се хора, които не са членове на Националния съвет и на партията. А списъците за регистрация били скрити "10 минути по-рано" вместо да стоят час на масата на регистрация. Съобщението твърди, че "грубият опит за фалшификация" може да доведе до оспорване пред общопартийната контролна комисия и съдебните органи. И да застраши участието на БСП в изборите. Социалисти като Кирил Добрев и Иван Иванов обаче обявиха преди началото, че са оптимисти за решенията му.

Кирил Добрев заяви:

"Няма нищо по-важно от това всички леви хора да бъдем заедно. Единството, това да бъдем заедно, започва в БСП. Радвам се, че новото ръководство, под различна форма, успя да събере всички различномислещи - хората, които през годините бяха под някаква форма обидени, разсърдени - да събере цялата тяхна енергия за предстоящите избори. От три години не съм идвал. Ще ми бъде много приятно днес да участвам в работата на Националния съвет. Идвам по желание, с много настроение".

"Участие на партията в предсрочните избори! Това очаквайте! Вчера нали видяхте как протече срещата, така че очаквам Националният съвет да работи в този дух", допълни Иван Иванов.

На 27 юли всички политически сили, които са близки до БСП, даже се качиха заедно на Бузлуджа, а според председателя на парламентарната група на БСП Борислав Гуцанов, след пленума на БСП предстои финализирането на самото коалиционно споразумение за лявото обединение, за да могат да се явявт обединени БСП на предстоящите избори.

Очаква се след пленума да бъде финализирането и коалиционно споразумение за лявото обединено явяване на изборите.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна