Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Издирват истории, свързани с Пенчо Семов и вилата му в Габрово

Снимка: Велина Махлебашиева

Екипът, заел се да върне към живот някогашната вила на видния индустриалец Пенчо Семов в Габрово, издирва истории, свързани с мястото и големия дарител. Намеренията на инвеститора са в сградата да бъде обособена музейна част. 

Реставрацията на 4-етажната вила на видния индустриалец Пенчо Семов започна, след като преди две години сградата с историческа стойност беше придобита от частен инвеститор. Състоянието ѝ в последните години беше окаяно и дълго време към търговете за продажба нямаше интерес. Новият собственик - местният строителен предприемач Ивайло Иванов, още при покупката на имота обяви, че екипът ще работи за възстановяване на всеки детайл от архитектурния шедьовър - някогашен летен дом на Семов, построен през 1933 година и завещан от него за старопиталище. 

Желанието на Семов не се сбъдва. Намеренията на настоящия собственик на сградата е да бъдат изложени снимки и предмети, свидетелстващи за миналото. Затова екипът издирва истории и спомени, за да се съхрани паметта за мястото и за неговия създател.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна