Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протести срещу расизма в Обединеното кралство

Снимка: БГНЕС, архив / Снимка: БТА

Протести срещу расизма ще се проведат по-късно днес в цялото Обединено кралство,  включително пред офиса на партията на Найджъл Фараж.

Националното движение "Да се изправим срещу расизма" /Stand Up To Racism/ е основният организатор на инициативата. Напрежението остава високо през този уикенд, като полицията разполага с информация, че са планирани повече крайнодесни протести. В отговор са планирани най-малко 22 антирасистки събирания, включително едно пред централата на "Реформирай Обединеното кралство" на Найджъл Фарадж в Лондон.

От "Да се изправим срещу расизма" заявиха, че Фарадж "открито подстрекава и намира извинения за расистките и фашистките бунтари". 

Протести срещу расизма са планирани също в Портсмут, Нюкасъл, Манчестър, Кардиф, Оксфорд и Бирмингам. Полицията се подготвя и за евентуални безредици със завръщането на футболния сезон. Съобщено бе, че министри обмислят издаване на  заповеди за забрана на присъствието на футболни срещи за крайнодесни активисти, участващи в безредиците.

Около 741 души вече са арестувани за безредици, от които 302 са обвинени. Междувременно съпруга на съветник на консерваторите ще се яви по-късно днес в съда по обвинение в разпалване на расова омраза онлайн.

41-годишната Луси Конъли беше арестувана във вторник вечерта и освободена под гаранция, докато върви допълнително разследване. В резултат на това разследване тя бе повторно задържана снощи и официално обвинена за насаждане на расова омраза.

По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна