Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

39 ентусиасти преплуваха Дунав при Силистра

39 ентусиасти се включиха в преплуването на Дунав при Силистра. Традицията датира от 1947 година, но с прекъсвания във времето. От 2001 година е възстановена окончателно.

Организатори са Община Силистра и „Дунавски клуб“ Силистра. За разлика от последните години днес участниците в преплуването бяха двойно повече. Преплуването на Дунав бе с дистанция от 1,2 км. Участниците бяха изнесени с лодки и от там пуснати в реката, като спасители ги съпровождаха, с готовност да окажат съдействие и помощ.


Ангел Милков е на 80 години и е треньор по плуване. Днес бе най-възрастният участник. Бил е треньор и на отбора на Оман. През 2018 година преплува 10 км в закрит басейн, а година по-късно подобри разстоянието на 20 км - в открит басейн, за 7 часа и 45 минути. 


В преплуването се включи със свои възпитаници от спортен клуб „Доростол“.


Най-малката участничка бе Катя Максимчук. Тя е на 6 години и е представителка на отбора на варненското сдружение „Плувай със звездите“, разказаха треньорите Десислава Янева и Александър Шопов, които преплуваха дистанцията с Катя и с още десетина деца. Един от тях е 19-годишният Никола. Той е с церебрална парализа, но във водата се чувства като риба. На брега го чакаше майка му Росица и ни разказа, че това за него е втори маратон. Миналата година е преплувал първият си километър. 


Награди и грамоти имаше за всички, тъй като преплуването на Дунав няма състезателен характер, а е проява на уважение към реката и традициите в Силистра.


Подробностите чуйте в репортажа на Незабравка Кирова, кореспондент на БНР в Силистра.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна