Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Компания за киберсигурност, част от хъб "Тракия", обобщи в доклад големите кибератаки по света

Снимка: nato.int

Проблеми на американски болници, заразени компютри във Франция, изтичане на информация за 40 милиона гласоподаватели в Обединеното кралство. Това са само част от последиците от различни кибератаки. Те са обобщени в доклада на компания за киберсигурност, част от Европейски цифров иновационен хъб "Тракия". Властите у нас пък излязоха с препоръки за устройствата с мобилна операционна система на "Епъл". 

Британската ЦИК не е опазила данни за 40 милиона гласоподаватели във Великобритания. Причината била необновен софтуер на сървърите. 

Френското правителство разследва скорошна атака със зловреден софтуер, засегнала 3 000 машини. Така хакерите карали компютрите да изпълняват произволни команди и да крадат данни от заразени машини. Според доклада на френските власти злонамереният софтуер се е разпространявал главно чрез заразени USB устройства. 

Рансъмуер атака засегнала Организацията OneBlood, която събира кръводаряване и го разпределя в болници в САЩ. Освен смущения в обработката на кръводаряването, вирусът публикувал спешен призив за дарения. Microsoft потвърди, че глобалният срив "Майкрософт", който прекъсна работата на авиокомпании, банки, летища и медии, се дължи на т.нар. "разпределена атака за отказ на услуга". Но от компанията не са я свързали с конкретна заплаха.

В доклада се посочва, че в края на юли и началото на август кибератака за откуп е затворила 300 банки в Индия. А Украйна е спряла с кибератака банкоматите на големи руски банки, блокирала е сметки и мобилни приложения за разплащане.

Само преди дни от Българския център за реакция при инциденти с киберсигурността препоръчаха актуализации за защита за устройствата с операционна система на "Епъл". "Нападател може да използва някои от тези уязвимости, за да поеме контрол над засегната система“, казаха от Центъра.



По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна