Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Горица Грънчарова-Кожарева и Калин Стоянов са провели "професионален" разговор

Автор:
Горица Грънчарова–Кожарева
Снимка: БГНЕС

Кандидатът за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева вече е разговаряла с министъра на вътрешните работи Калин Стоянов. Това потвърдиха от МВР за БНР. Стоянов коментира, че разговорът е бил професионален, но по негови впечатления определената за служебен премиер е под натиск:

"Огромен, дори бих казал "брутален" политически натиск относно това аз да не бъда в кабинета на предстоящото служебно правителство. Виждате откъде идва натискът. От предните дни вече е факт, но аз смея да твърдя, че съм човек, който доказа, че няма да допусна МВР да бъде политизирано по какъвто и да било начин".

Служебният МВР министър Стоянов допълни, че остава с впечатление, че за поста му ще се водят разговори и с други кандидати:

"Това е мое усещане го имам от факта, че все пак 21 години работя само и единствено в МВР и то - оперативна работа".

По време на консултациите на президента с парламентарните формации в четвъртък, от ПП-ДБ няколко пъти настояха следващият служебен премиер да смени Калин Стоянов, защото не е безпристрастен при организирането на изборите.

Синдикалната федерация на служителите в МВР поиска от Горица Грънчарова-Кожарева да подходи рационално към избора и назначаването на служебен министър на вътрешните работи. Допълва се, че "внушенията, които се правят в последните дни, че изборите на 9 юни са манипулирани" са индиректно обвинение и обида към всичките 50 хиляди души, работещи във ведомството".

Грънчарова-Кожарева беше посочена вчера от президента Румен Радев за следващ премиер, а тя заяви, че веднага започва разговори за състава на следващия служебен кабинет. Вече има изразено желание и от други членове на сегашния кабинет да останат и в следващо правителство, ако бъдат поканени. 



По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна