Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юлияна Янева отстана без шанс за медал

Снимка: БТА

Състезателката по борба Юлияна Янева отпадна в категория до 76 килограма на Игрите в Париж. 26-годишната българка загуби на осминафиналите при олимпийския си дебют с 1:7 точки от  кубинката Милайми Марин Потриле.

Европейската шампионка от Загреб 2023 в категория до 68 килограма Янева допусна съперничката зад гърба си и Портиле се възползва и с две носения натрупа аванс от 6:0 след малко повече от минута на тепиха. Малко по-късно кубинката добави още една точка и се оттегли с аванс от 7:0 но почивка между двете части. До края съперничката на българката контролираше схватката и не й позволи да направи нещо съществено.

Янева се надяваше 23-годишната Марин Потриле, шампионка от Пан-Американските игри и златна медалистка при 72-килограмовите от младежката Олимпиада в Буенос Айрес 2018, да се класира за финала и да я изтегли на репешаж за бронза. Кубинката, обаче, загуби с 3:4 точки на четвъртфиналите от американката Кенеди Алексис Блейдс и това сложи край на българското участие в олимпийския турнир по борба.

Родните национали записаха силно участие във френската столица с две титли, като за първи път от Игрите в Москва 1980 спечелиха злато и в двата стила.

Семен Новиков в кат 87 кг при класиците донесе първи олимпийски триумф за българската борба на 8 август от победата на Армен Назарян при 58-килограмовите класици на Игрите в Сидни през 2000 година. Ден по-късно Магомед Рамазанов ликува при 86-килограмовите и така отново след легендата Валентин Йорданов при 52-килограмовите в Атланта 1996 представител на страната  се качи на най-високото стъпало на почетната стълбичка в свободния стил.

Преди днешния предпоследен ден на Ирите в Париж 2024 българските състезатели имат завоювани общо 7 медала, от които 3 златни, 1 сребърен и 3 бронзови. Другата титла за България донесе вчера тежкоатлетът Карлос Насар след победа с два световни рекорда в категория до 89 килограма.

Със сребро пък се окичи Боряна Калейн в индивидуалния многобой по художествена гимнастика, а бронз заслужиха таекуондистката Кимиа Ализаде при 57-килограмовите, състезателят по вдигане на тежести Божидар Андреев в категория до 73 килограма и боксьорът при 57-килограмовите Хавиер Ибаниес.


По публикацията работи: Христо Денев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна