Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия все още не е отблъснала украинското нахлуване

Руски военнослужещ носи снаряд за 152-милиметрова гаубица "Мста-Б", за да обстрелва украински позиции на неразкрито място в Украйна
Снимка: МО на Русия / БТА

Над 76 000 души са евакуирани от граничещите с Украйна райони в руската Курска област, съобщи днес местното министерство на извънредните ситуации, цитирано от Ройтерс и ТАСС. Това се случва на фона на започналото тази седмица украинско нахлуване в региона.
Русия все още не е отблъснала украинското нахлуване на нейна територия. Пети ден се водят сражения между украински и руски военни в Курска област, където остава в сила извънредно положение. Нито една от страните обаче не е дала точни подробности за естеството и обхвата на силите си.

Русия предприе контратерористични мерки в пограничните си области с Украйна - Брянск, Курск и Белгород, чиято територия е над 90 000 квадратни километра. Руските власти предупреждават, че боевете поставят под заплаха атомна електроцентрала.

16 000 цивилни са напуснали домовете си в трите руски погранични области, пише Франс прес. Въведеният извънреден режим включва ограничения за придвижване и на комуникациите, конфискуване на превозни средства, подслушване на телефонни обаждания.

Според "Ройтерс" украинските сили са навлезли на около 20 километра в руска територия в област Курск. Руското министерство на отбраната съобщи, че боевете там продължават, но армията е осуетила опит за украински пробив.

Сраженията между украинските и руските сили са се приближили до Курската АЕЦ, което според руската агенция за атомна енергия е "пряка заплаха" за безопасността ѝ.

Тя осигурява голяма част от електричеството за южните райони на Русия, има шест реактора, от които - два изключени, два в ремонт и два работещи. Всички системи, които обезпечават работата на съоръженията на енергоблоковете, функционират в нормален режим, се казва в изявление на "Росатом", цитирано от ТАСС.

А Беларус подсили с военни границата си с Украйна, след като президентът Александър Лукашенко съобщи, че украински дронове са нарушили въздушното пространство на страната. Министърът на отбраната на Беларус определи случилото се като "провокация", на която страната "е готова да отговори".

Видеоклип, разпространен снощи, показва предполагаеми украински войници, поели контрол над газоразпределителна и компресорна станция в Суджа в Курска област.

"Ройтерс" не потвърждава истинността на клипа, а Би Би Си - единствено, че е заснето в съоръжението на "Газпром" в Суджа, намиращ се на около 7 километра от границата с Украйна. Би Би Си отбелязва, че клипът не потвърждава твърдението, че украинските сили са поели контрол над целия град, а междувременно руски военни блогъри твърдят, че населеното място е в ръцете на Москва.

Засега няма признаци за проблеми с доставката на руски природен газ за Европа.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна