Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екип на омбудсмана откри нарушения в психиатрична клиника на УМБАЛ "Св. Марина“ във Варна

УМБАЛ "Св. Марина" Варна
Снимка: ФБ/УМБАЛ Св. Марина" Варна

От Екип на Националния превантивен механизъм към институцията на омбудсмана са извършили  внезапна проверка в психиатричната клиника към Университетската многопрофилна борница "Света Марина“ във  Варна, където този понеделник, след пожар, загина един от пациентите. 
Проверката е констатирала редица нарушения.  Едно от тях е, че по време на пожара  пациентът е бил вързан без да са спазени основни изисквания при пациенти с установени психични разстройства. Помещението, в което е бил фиксиран пациентът, няма видеонаблюдение и спрямо него не е било извършано постоянно наблюдение.
Проверката е констатирала и наличието на крайно ограничен персонал в мъжкото отделение на клиниката. По време на инцидента на дежурство са били една медицинска сестра и един санитар. Общо за 4-те клиники по психиатрия към болницата  е имало един дежурен лекар.
Също така в ползваните от Първа психиатрична клиника изолатори,  липсва изградена система за известяване при пожар, въпреки отправени предписания от контролните органи.
Всички резултати от проверката предстои да бъдат изложени в доклад с препоръки към компетентните институции. 

По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна