Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП смята, че президентът не трябва да налага вето на промените в Закона за предучилищното и училищното образование

Борислав Гуцанов
Снимка: БТА

БСП смята, че президентът Румен Радев не трябва да налага вето на промените в Закона за предучилищното и училищното образование. Приетата в петък на две четения промяна забрани пропаганда и популяризирането в училищата на идеи, свързани с нетрадиционна сексуална ориентация. Председателят на ПГ на "БСП за България" Борислав Гуцанов обясни.

"Нашето мнение е пределно ясно. Включително и референдум правихме по тази тема. Благодарихме на всички политически партии, които го подкрепиха. След като видяхме един светски лъв, какъвто е Евгени Минчев какво написа, мисля, че беше повече от ясно, че обществото чакаше подобно виждане".

Пред БНТ вицепрезидентът Илияна Йотова каза, че преди да има вето, юридическият екип на Президентството трябва да се запознае с промените. Нужен е диалог както на експертно, така и на ниво общество.

„Подобни закони не означават непременно ограничаване на права“, каза Йотова. Но предупреди, че решението със закони да се защитават права по думите й „прави по-голямата беля“.

Реакциите от страна на неправителственият сектор не са еднозначни по отношение на промените.



По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна