Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антирасистки демонстрации и контрапротести в Обединеното кралство

Снимка: БТА

Антирасистки демонстрации и контрапротести се проведоха и се провеждат на много места в Обединеното кралство през днешния съботен ден при засилено полицейско присъствие. До безредици обаче поне до момента не се стигна.

22 антирасистки демонстрации бяха организирани днес в редица британски градове като Портсмут, Нюкасъл, Оксфорд, Бирмингам, Кардиф, Единбург, Глазгоу и столицата Лондон. На някои места имаше и контрапротести на крайнодесни. Протестиращи се събраха пред щаб-квартирата на партията "Реформирай Обединеното кралство" на Найджъл Фарадж, който бе обвинен в насаждане расова омраза.

Всичко започна преди около седмица след убийството на три момичета с нож, последвани от безредици, огранизирани от крайнодесни активисти и дезинформационна ислямофобска кампания онлайн.

Националното движение "Да се изправим срещу расизма" от няколко дни организира демонстрации срещу расизма. Най-разгорещено днес бе в Нюкасъл, където най-малко трима крайнодесни протестиращи са били задържани от полицията. Един мъж е бил въоръжен с чук, иззет от полицаите преди да му бъдат поставени белезници. Полицията претърсва всеки човек, който се опитва да се присъедини към крайнодесните протестиращи или контрапротестиращите. 

Мирни крайнодесни протестиращи заявиха, че те не са расисти, но не одобряват сегашната система на правителството за предоставяне на убежище.

Антираситските демонстранти преобладават значително във всички градове. Те издигнаха лозунги "Не на расизма", "Бежанците са добре дошли" и "Нацистката измет вън от нашите улици".


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна