Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С Тихомир Иванов приключи българското олимпийско участие

Снимка: БТА

Тихомир Иванов завърши на осмо място на скок височина на турнира по лека атлетика на Игрите в Париж. 30-годишният българин направи личен рекорд за сезона от 2.27 метра във финала на надпреварата на "Стад дьо Франс" и записа най-добро представяне при третото си участие на Олимпиада. Той беше десети при дебюта си на най-големия спортен форум в Рио 2016, а в Токио 2020 не успя да преодолее квалификациите. 

Плевенчанинът се справи със стартовата височина от 2.17 метра от втори опит, а след това от първия път преодоля 2.22. Иванов прелетя над летвата на 2.27 при втория си скок, с което подобри със сантиметър най-добрия си резултат за кампанията от турнир в Лимасол през май. Българинът не беше преодолявал тази височина от три години.

Иванов, който е шесткратен Балкански шампион (по три титли на открито и на закрито), не успя на следващата височина от 2.31 метра, колкото е личният му рекорд от 11 август 2017 година в квалификациите на Световното първенство в Лондон. Той беше най-близо до преодоляването й във втория си опит, но закачи съвсем леко летвата и тя падна от стойките.

Българинът завърши пред голямата италианска звезда в сектора - настоящия световен и европейски първенец Джанмарко Тамбери, който на предишните Игри в Токио 2020 раздели титлата с катареца Мутаз Еса Баршим. Тамбери отпадна на 2.22 метра и остана на 11-о място. Италианецът страдаше от бъбречни проблеми в последните седмици и дори сутринта беше в болница за лечение, като имаше съмнения, че въобще ще стартира.

Тихомир Иванов сложи край на българското участие преди утрешния последен ден на Олимпиадата в Париж. Общо 46 атлети от страната се състезаваха в 15 вида спорт от 26 август, като родните национали спечелиха общо седем отличия - 3 златни, 1 сребърно и 3 бронзови. 


По публикацията работи: Владислав Стоянов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна