Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нисък интерес към обучението на лекари по донорство и трансплантации

Снимка: БГНЕС, архив

Има нисък интерес към платеното от държавата обучение на лекари за подобряване на организацията по донорство и трансплантации у нас. Това обяви през седмицата директорът на агенция "Медицински надзор" Иванка Динева. И припомни, че има възможност за обучение в Барселона, като с държавни средства се заплащат таксата за участие, пътните и квартирните разходи.

Преди два месеца от агенцията са изпратили информация за обучението до директори на болници с цел да привлекат желаещи да се включат в тях. Бюджетът за тази година е от 650 хиляди лева. Обученията не са само за екипите по донорски ситуации, обясни Иванка Динева:

"Нека и всеки лекар, който е придобил специалност и работи в лечебните заведения със специалност анестезиология, неврология, хирургия, пулмолози, всякакви лекари, които искат и смятат, че намират място в душите си и в сърцата си за темата "Да, за живот".

По думите на Динева няма ограничение в броя на кандидатите, които могат да се обучат. Но не могат да бъдат задължени.

"Ако те не искат да се квалифицират и ние постоянно отказваме органи, тогава ще преосмислим за следващата година реда, по който даваме тези допълнителни средства. Но няма как да задължиш някой да учи".

Въпреки че страната ни е на седмо място по раздвижване на реализирани донорски ситуации през изминалата година в списък от общо 40 държави, броят на трансплантациите все още е нисък. Към момента над 770 българи чакат за бъбрек, а други 65 души се нуждаят от други органи.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна