Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Москвич" е участвал в ралито Лондон-Сидни през 1968 г.

Снимка: Ройтерс

Публикация във Фейсбук отпреди месец, събрала хиляди реакции, включително над 1200 споделяния, твърди, че "Москвич" е участвал и победил реномирани западни автомобилни марки на ралито Лондон – Сидни през 1968 г.

"Помните ли рали Лондон- Сидни 1968? Мерцедес, Порше, БМВ, Лотос и мн. други го помнят, защото загубиха от Москвич!", се казва в публикацията (виж скрийншота по-долу).



Твърдение: "Москвич" е надвил редица западни автомобилни марки на ралито Лондон - Сидни през 1968 г.

Ралито от Великобритания до Австралия води началото си именно от 1968 г. Създадено е по идея на сър Макс Ейткън, собственик на в. "Дейли експрес", и негови редактори (подробности за първото издание четете тук и тук).



Съревнованието привлича редица екипажи от различни държави, включително СССР, които участват с четири автомобила "Москвич" 408.


От окончателното класиране става ясно, че финиширалият първи е бил с Hillman Hunter, произведен от Rootes Group (по-късно "Крайслер Европа"), вторият е с автомобил BMC 1800 (British motor corporation), а третият екипаж е с "Форд" (Ford Falcon) (виж скрийншота по-долу).

Екипажът с "Москвич" с най-добро време се нарежда на 20-а позиция, а преди него финишират състезатели със "Ситроен", "Волво", "Мерцедес", "Порше", "Алфа Ромео", "Форд" (Ford Cortina Lotus). Т.е. от изброените в публикацията във Фейсбук автомобилни марки единствено БМВ (BMW 2000) се класира зад "Москвич" като колата изобщо не достига до финиша.

Следващите 3 екипажа на "Москвич" се нареждат съответно на 22, 33 и 38-а позиция в класирането от общо 65 финиширали участници.


Заключение

Твърдението, че "Москвич" е надвил редица западни марки на ралито Лондон - Сидни през 1968 г. е ПОДВЕЖДАЩО. Първият от четирите екипажа с "Москвич", участвали в ралито, се класира едва на 20-а позиция, а повечето от изброените марки в твърдението се нареждат преди, но и след него.  

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна