Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елхан Кълков: Трябва да намерим общи действия с гръцките власти за потушаването на пожара в Славянка

Планина Славянка.
Снимка: БТА

Пожарът, който върлува в планината Славянка на гръцка територия на западния фронт, създава опасност за преминаването му на наша територия. Трябва да намерим общи действия с гръцките власти, категоричен е зам. областният управител на Благоевград Елхан Кълков и посочи, че нашите екипи са готови да влязат на гръцка територия да гасят пожара, който има реална опасност да премине граничната бразда.

Към настоящия момент обстановката в планината Славянка от бълграска страна е сравнително спокойна. На източния фланг няма проблеми. Там има единични тлеещи пънове, които се наблюдават от дежурните екипи, но опасността продължава в най-западната част, заради тлеещите огнища и непотушени пожари в гръцката част на планината.

Положението става опасно особено в следобедните часове с горещините и появяването на вятъра пожарът се прехвърля в наша територия. Поради тази причина всичките сили сме съсредоточили в най-западната част на планината, каза Елхан Кълков. Той уточни, че от гръцка страна не се вземат никакви мерки, като най-вероятно този пожар не им е приоритет, заради многото пожари във вътрешността на страната.

Кълков посочи, че докато на гръцка територия гори ние ще бъдем в изключително голяма опасност. Докато не се потуши пожарът от другата страна на браздата ще продължаваме да бъдем в ситуация на опасност огънят да премине в българската част на граничната планина, заключи Елхан Кълков.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна