Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 4 - 11 август 2024

7
Яня Гарнбрет
Снимка: Lena Drapella

19-годишният британец Тоби Робъртс спечели златото на Игрите в Париж в комбинираната дисциплина в спортното катерене “боулдър и трудност” при мъжете. Първо състезателите премериха сили в боулдъра - там Тоби зае трето място, първи стана соченият за фаворит Анраку Сорато, на 17, от Япония, следван от американеца Колин Дъфи. 

Анраку Сорато
Снимка: Lena Drapella

В трудността с равен брой точки победиха чехът Адам Ондра и австриецът Якоб Шуберт, следвани, пак с равен брой точки, от Тоби Робъртс и Алберто Хинес Лопес от Испания, докато Анраку не се представи така добре. След сборуване на резултата златото отиде при младия британец Тоби Робертс, а среброто - при японеца Анраку Сорато. Бронзовият медалист Якоб Шуберт, на 33 години, пък се пошегува, че е малко по-възрастен от сбора на годините на първите двама. Всъщност това е втори медал за него от Олимпийски игри след бронза му от Токио 2020, с което Шуберт става единственият до момента двукратен медалист на Олимпийски игри в спортното катерене.

Първите трима в катеренето
Снимка: Lena Drapella

При жените очаквано победи словенката Яня Гарнбрет, за която това е второ злато от Олимпийски игри. На един от боулдърите тя заклещи пръст и каза, че е била силно уплашена дали ще може да участва в трудността, тъй като е имала контузия на същия пръст преди 10 години. Словенката обаче сподели, цитирана от Международната федерация по спортно катерене, че високият адреналин й е помогнал да се абстрахира от болката и да се фокусира върху представянето си:

"Не ме интересува дали ми липсва ръка или пръст, ще изляза и ще мина маршрута", закани се 25-годишната Гарнбрет, най-титулуваната катерачка в цялата история на този спорт, след което просто го направи. Среброто остана за личната й приятелка Брук Работу от САЩ, а австрийката Джесика Пилц, с която Гарнбрет се състезава от началото на кариерата си, получи бронза. 

По-рано през седмицата Александра Мирослав стана първият олимпийски шампион в дисциплината “скорост” в спортното катерене. По време на квалификациите 30-годишната полякиня, която е два пъти световен шампион и 10-кратен носител на Световната купа, подобри два пъти световния рекорд при жените, поствен от самата нея (6,24 - 2023 г.), като записа ново най-добро време за преодоляване на 15-метровата стена - 6,06 секунди. Втората в класирането - китайката Lijuan Deng, завърши само на осем стотни от секундата след Мирослав и така постави нов женски рекорд за Азия.

Александра Мирослав
Снимка: Lena Drapella

И докато жените в “скоростта” изглеждаха като на забързан каданс, мъжете наистина накараха зрителя да се запита - по вертикална стена ли се движат или камерата е обърната. Американецът Сам Уотсън, който на 18 години вече е професионален катерач и трикратен носител на Световната купа, постави нов световен рекорд с невероятните 4,74 секунди. На финала той спечели бронза с по-нисък резултат, а първият в историята олимпийски шампион в “скоростта” при мъжете стана индонезиецът Veddriq Leonardo - 4,75 секунди. Това беше с едва 2 стотни от секундата по-бързо от времето на сребърния медалист - Ву Пенг от Китай.

У нас:
С два рекорда завърши петото състезание от Държавния календар по скайрънинг - “Балканиада”, в Централен Балкан. Техничното трасе беше 44 км с 2700 м положителна денивелация. Победиха Мария Митева Николова (при жените) и Георги Жеков (при мъжете). Георги достигна финала за 4:57:09 часа, следван от брат си - Тенчо Жеков (носител на досегашния рекорд) и Тони Петков. Мария пробяга разстоянието за 6:09:59 часа, което е и ново най-добро време при жените, а на второ и трето място се наредиха Антония Григорова и Надежда Ангелова. Резултати от състезанието - тук
Мария Митева Николова
Снимка: Александър Вълчев

Христо Минков направи пореден опит да подобри рекорда по Ком-Емине - популярният сред туристи, бегачи и колоездачи маршрут с дължина около 580 км и 20 000 метра изкачване, започващ от връх Ком и прекосяващ на изток страната до нос Емине. За разлика от предишните си два опита, сега 22-годишният бегач успя да финишира, с време 4 дни 21 часа и 51 минути. 

По Ком - Емине
Снимка: Личен архив на Христо Минков

Сегашното време на Христо Минков е третото най-бързо преминаване на трасето изобщо след резултатите на Божидар Антонов който продължава да държи рекорда от 2018 г. - 4 дни 8 часа и 27 минути, и Кирил Николов, който през 2016 г. записа 4 дни 13 часа и 36 минути. Тримата са единствените, предминали Ком-Емине за под 5 дни.
---
Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна