Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Взаимни обвинения между Русия и Украйна за пожара в АЕЦ "Запорожие"

АЕЦ "Запорожие"
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украйна и Русия се обвиниха взаимно за пожара, избухнал снощи в пределите на Запорожката ядрена централа. В руската Курска област продължават активните бойни действия след нахлуването на украински сили. Според информацията на седмия ден украинските войски са навлезли до 30 км навътре на руска територия, което е най-дълбокото трансгранично настъпление на Киев от началото на пълномащабната война на Русия срещу Украйна през февруари 2022 г.

Руската ядрена компания "Росатом" обяви, че пожарът в Запорожката централа е изгасен. Той е нанесъл щети на охладителна кула, която не е била действаща.  Украинската компания за ядрена енергетика "Енергоатом" заяви също, че една от охладителните кули на централата и друго оборудване са били повредени при пожара. Според Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), която има екип на място, пожарът не е оказал влияние върху ядрената безопасност. Шестте реактора на централата са спрени. Агенцията призова за "незабавен достъп" до засегнатия район "с цел оценка на щетите" и "определяне на възможната причина за пожара". Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че няма повишение на радиационния фон.

По-рано Украйна и Русия си размениха обвинения относно пожара в пределите на централата. Според украински представители руските сили, контролиращи обекта, са запалили пожара в охладителната кула и вероятно е било провокация или опит за всяване на паника. Според руски представители пожарът е бил причинен от украински удар, като се спомена за атака с дрон.

По разпореждане на руския президент Владимир Путин са засилени мерките за бдителност и внимание към обекти от стратегическата инфраструктура, в това число и в Запорожка област. Министерството на отбраната на Русия съобщи, че силите му са влезли в бой с украинските войски край две села в Курския регион, както и че руските военни са осуетили опитите на вражески мобилни групи с бронирани машини да пробият дълбоко в руска територия. Говорителят на външното министерство Мария Захарова обвини Киев в "сплашване на мирното население на Русия".

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че през това лято Русия е нанесла близо 2 000 трансгранични удара от западната си Курска област по украинската Сумска област, което според него е заслужавало "справедлив" украински отговор. Във вечерното си обръщение той каза:

Снощи украинският черноморски град Одеса беше атакуван с балистични ракети от Крим. В града отекнаха експлозии. Жителите бяха призовани да отидат в укрития до отбой от тревогата. Предполага се, че става дума за нападение с ракета "Искандер-М".

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна