Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Максимумът на метеорния поток Персеиди за тази година е днес

Снимка: БГНЕС

Максимумът на метеорния поток Персеиди за тази година е днес. Той настъпва за България между 16 и 19 ч. Наблюдения на Персеидите можеха да се правят през изминалата нощ и също през предстоящата нощ.

Традиционната препоръка на учените е визуалните и фотографски наблюдения на Персеидите да се извършват от места, достатъчно отдалечени от светлините на градовете, за да бъдете под тъмно небе. Посоката на наблюдение не е от значение.

Персеиди е интензивен поток с около 90-100 бързи метеора на час при своя максимум. Неговите метеорни тела навлизат в земната атмосфера с доста висока скорост - 59 km в секунда.

Поради това, че той е активен в удобно за наблюдение време в топлите летни нощи, много любопитни хора от северното полукълбо на земята проявяват интерес към него.

Радиантът на потока се намира видимо близо до звездата "Ита" от съзвездието "Персей", което веднага след свечеряване е видимо ниско над хоризонта в посока север-североизток. До края на августовските нощи радиантът се издига все по- високо в небето, с което условията за наблюдение на Персеиди принципно се подобряват.


По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна