Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трявна - едно различно място

Денчо Минев, кмет на Трявна: Градът е съдба и мисия, посещава се предимно от българи!

Славейковата къща - емблематично място

2
Град Трявна
Снимка: Александра Иванова

"Пътувай с Хоризонт" ви посреща на едно различно място - Трявна. Градът  е малък, но достатъчно гостоприемен и богат с минало, с история, с талант, майсторлък и дързост, за да провокира гостите си с любов, с изпитание за интелектуалното им любопитство, с изненади и желание да се върнат – независимо дали идват за пръв или за пореден път.

Слушайте за Трявна през очите на хората, които ще срещнете, ако дойдете тук.

Започваме разходката си от емблематично място - старинната и най-красива улица в града -  Петко Славейков и на нея се намира и Славейковата къща.

Според сведенията на летописеца поп Йовчо, още през 1688 г в селището тук е наличен кмет и в летописа си поп Йовчо разказва за един такъв първенствуващ кмет- поп Маню, който бил човек несправедлив и завистлив и разказва ,че той бил позорно линчуван и убит с камъни от населението.

Този град има историческа памет и достойнството и усета за почтеност все още ги има в тревненци- лесно ли е да се управлява такъв град? 

Денчо Минев

"Да управляваш Трявна е съдба, мисия и аз се радвам, че тази моя мечта да съм кмет на Трявна се сбъдна, когато имам успехи във всяко отношение, разказа в "Пътувай с Хоризонт" кметът на Трявна Денчо Минев, градоначалник едва от година, той е първи мандат. 

"Десетки хиляди души посещават града като туристическа дестинация, за миналата година са били над 60 хиляди. По-голям процент са българите. Всеки един българин трябва поне веднъж в живота си да е посетил Трявна, защото това е град с духовна специфика, тук се усеща пулса на Трявна и на България.

Градът има дългогодишна история, само тук може да пиете кафе на пясък и да получите документ за това, да похапнете домашни мекици с домашно сладко, разхождайки се по старинната улица със занаятите, да си купите предмети на изкуството от занаятчийските магазинчета, да вкусите от кулинарните изкушения на ресторантите на Трявна.

Това е град от Стоте национални обекти на България - заради личностите, които тук са живели тук, заради майсторите, творили и заради възможността да разгледате множеството музеи, които представят изкуството на дърворезбата, разказа още кметът. 

По думите му община Трявна подкрепя през цялата година различни културни събития и проекти, национални и международни, с които се представя града и неговата история. 

"Славейковите празници" са "черешката на тортата" в културните инициативи на Трявна.

 В Трявна започват Славейковите празници

Младият кмет на Трявна посочи още за БНР, че в своя мандат има желание да разреши дългогодишния проблем на Трявна с водоснабдяването и чистотата на водата, като заяви, че това е негова мисия. 

Засега се работи в посока инфраструктура и публични сгради, за да се разреши трайно проблемът


Още по темата в звуковия файл. 

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна