Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Остава опасността от възобновяване на пожара в планина Славянка на наша територия

Снимка: БГНЕС

Опасността от възобновяване на пожара в граничната планина Славянка на българска територия остава реална, докато огнената стихия не бъде потушена на гръцка територия. Това заявиха българските огнеборци, които от 23 дни са на терен. 

Под постоянно наблюдение е и развитието на пожара в Република Северна Македония, в близост до нашата граница. 

Ново активно огнище на пожара в гръцката територия на планината Славянка отново е прехвърлило границата, но нашите огнеборци бързо са го потушили, каза директорът на горското стопанство в Катунци Пламен Поюков:

"Прехвърли границата вчера следобед, но не е толкова интензивен. Отделно от това, ние сме направили просека. С добра организация и съществуващата просека, която направихме преди 2 дни, мисля, че ще се справим". 

Докато е активен пожарът в Гърция, ще има опасност той да навлезе и в наша територия, категорични са хората от горските стопанства и пожарните служби, които заедно със специализираното формирование за борба с пожарите от Трето бригадно командване на сухопътните войски продължават да работят на терен и да гасят тлеещите в нашия периметър огнища.

Българските огнеборци са изразили готовност да гасят пожара и на гръцка територия с оглед и на тежката обстановка в южната ни съседка, но това трябва да решат властите в двете държави и оперативните щабове на пожара. 

Няма опасност пожарът в Република Северна Македония, който се възобнови в района над град Пехчево и стигна близо до нашата граница, да се прехвърли на българска територия. 

В момента в граничната зона на Влахина планина с верижни багери се изграждат защитни просеки, по които при необходимост могат да бъдат разположени и пожарни автомобили. 

Следобедните часове и високите температури са най-критични за разпространението на горските пожари, припомнят експертите.
По публикацията работи: Анастасия Крушева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна