Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Зелени библиотеки" в софийските паркове

Десетото юбилейно издание на образователната кампания "Зелени библиотеки", организирано от Столичната библиотека, има за цел да насърчи четенето от ранна детска възраст, както и да привлече на нови читателски публики.

"През всичките тези години кампанията се разрасна многократно. От няколко скромни локации тя вече посети над 17 парка на територията на София“, посочва д-р Светослава Тончева, завеждащ сектор "Обществени, естествени и точни науки" в Столичната библиотека.

Тя допълва, че новите точки през тази година са парк "Студентски" и парк "Възраждане", а "Зелени библиотеки" е една от най-разпознаваемите инициативи на Столична библиотека. През изминалите 10 години над 80 000 души са се присъединили и са получили своята безплатна едногодишна читателска карта.

Артпосланици на тазгодишното издание са поетът Иван Ланджев, детската авторка, актриса и певица Жени Александрова - Лечева и поп изпълнителката Миленита.

Продължава и инициатива "Споделени книги" – "Вземи, прочети, върни". Посетителите на "Зелени библиотеки" могат да се включат, като дарят заглавие от личната си библиотека и вземат друга интересна за тях книга. По този начин над 5000 нови книги са били дарени на Столична библиотека през последните 10 години.

Още една нова къщичка за книги ще бъде поставена в градината на Националната спортна академия. Така местата за споделяне на книги в столичните парковете, които Столичната библиотека поддържа, ще станат 11.

Чуйте подробности в звуковия файл.

Снимка – Столична библиотека


По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени